Jízdenku po telefonu nebo na přepážce?

6. 08. 2013 18:55:01
Dočkali jsme se doby, kdy na naší železnici provozují osobní dopravu na hlavní trati tři dopravci. Konkurence na železnici již byla potřeba, tak jako ve všech jiných oblastech. Dopravci se nyní tak přetahují o nejnižší cenu, kvalitu cestování, dobu jízdy a také obsazenost a samotné cestující. Ovšem jeden z dalších faktorů jsou také možnosti jak si jízdenku zakoupit. A tyto možnosti jsem před nedávnem otestoval u všech tří dopravců na trase Praha-Ostrava.

Foto: Martin Horký, MAFRA

Každý kdo pravidelně (i nepravidelně) cestuje mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou si zajisté všiml přirozeného konkurenčního souboje. Nyní se zaměřím na možnosti nákupu jízdních dokladů. Žíjeme v 21. století, které se dá také nazvat stoletín moderních technologií. Snad v každé oblasti se nové technologie hojně využívájí, a železniční doprava by tak neměla být vyjímkou.


Nejmladší dopravce Leo Expres se snaží využívát co nejvíce moderní technologie, jízdenky si tak můžete zakoupit na internetu nebo pomocí aplikace pro chytré telefony a tablety, kdy budete platit kartou. Pochopitelně si můžete zakoupit jízdné i u přepážky, tedy takovým tím klasickým způsobem, kdy dorazíte k okénku na nádraží a jízdenku zakoupíte. V tomto způsobu nákupu je momentálně Leo Expres nejslabší, a trochu pokulhává. Své vlastní prodejní místa mají pouze na nádraží v Praze, Olomouci, Ostravě-Svinově a na hlavním nádraží v Ostravě. Jízdenku si můžete také zakoupit v Bohumíně a Karviné, zde však nelze platit kartou a musíte platit hotově, jedná se totiž o smluvní prodejce. Smluvního prodejce má Leo také v Pardubicích, zde kartou platit lze. Nevýhodou smluvních prodejců je, že všichni mají o víkendu zavřeno, ani ve všední dny není provozní doba zrovna dobrá. Například v Karviné se ve většině dní zavírá již ve 14:15, což uznejme není zrovna "běžná provozní doba".

Naopak Regiojet má v prodeji jízdenek na prodejních místech jistou výhodu, jelikož se dceřinou společností Student Agency. Tudíž prodej jízdenek je celkem dobře zajištěn. Vlastních prodejních míst má Regiojet sedm, desítky dalších jích má Studen Agency. Jízdenky Regiojetu prodávají navíc i desítky smluvních partnerů v České republice i na Slovensku.

I u regiojetu lze jízdenky zakoupit na internetu nebo v aplikaci v chytrém telefonu.

Nejširší možnosti k nákupu jízdenek poskytují České dráhy. Jízdenky můžete zakoupit na internetu, na nejšírší síti prodejních míst, u průvodčích, u provzních prodejců a také na po telefonu.

A právě poslední možnost, tedy teleticket jsem využil při poslední jízdě z Prahy do Ostravy.

Samotný prodej proběhl v pořádku, telefonní operátorka byla příjemná, souhlasil jsem i s přirážkou 50 korun za telefonní prodej. Ovšem co mě zarazilo, a uvědomil jsem si to až později, byla právě platba kartou. Prodej probíhá stejně jako na internetu, hlásite celé číslo karty, expiraci a také CVV nebo CVC kód.

Jelikož se jedná o České dráhy, nemusím se zřejmě obávát nějakého zneužití. Jenže! Ovšem, je zde nějaké jenže. Zamysleme se nad tím, kdy takovéto služby (Teleticket) asi chceme využít.

Když jsme doma, tak zřejmě asi ne, jelikož to si můžeme zakoupit jízdenku stejným způsobem na internetu, a ještě ušetříme 50 korun a 3% z jízdenky, jako bonus za nákup na internetu.

Venku, nebo někde mimo domov můžeme stále využít nákupu na internetu. Ovšem, pokud jej v telefonu máte. V případě, že z jakéhokoliv důvodu jej nemáte, využijete tedy nákupu po telefonu.

Kdyžbyste po telefonu kupovali pizzu, byli byste ochotni nahlásit údaje o kartě a navíc také číslo občanského průkazu včetně Vašeho celého jména? Asi ne, že?

Operátorce Českých dráh však tyto údaje říct musíme. Pro upřesnění, číslo OP chtějí i při nákupu po internetu, údajně pro zamezení zneužití zakoupených dokladů. Číslo OP nemusíte hlásit v případě, že máte In-kartu. Ano, takovou tu drahou kartičku na slevu, kterou máte u Leo Expresu zdarma.

Jak jsem již psal, samotné dráhy těchto údajů zřejmě nezneužijí. Věřme tedy prohlášení o ochraně osobních údajů.

Jenže! - Jsem-li venku, v tramvaji, autobuse, restauraci, nebo kdekoliv a kupuji si jízdenku po telefonu, během kterého nahlas hlásím zmíňované údaje, vystavuji se tak riziku, že mě někdo uslyší, zapamatuje si je, nebo si mě i nahraje při telefonování.

Další možné riziko, které můžu jako cestující vnímat, je také to, že samotná operátorka může být vybavená skvělou pamětí nebo papírem a tužkou a údaje si psát. Toto riziko Vás napadne, stejně jako mě, v případě, když vás operátorka pro neúspěch platby vyzve k opakování údajů.

Zřejmě je zbytečné, když se nad tímto tématem pozastavuji, a vy kroutíte hlavou, co to vůbec řeším. Třeba je vše jinak, než to vnímám a popisuji. Proto budu rád, když si přečtu jakékoliv komentáře.

Autor: Jan Przybyla | úterý 6.8.2013 18:55 | karma článku: 12.96 | přečteno: 995x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1563
Jsem mladý kluk, který se nestydí za svůj názor, který často pobuřuje nebo vyvolává rozpaky a diskuze u čtenářů. Prostě já jen "myslím na hlas".

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...